Економско вештачење

Вештачењата од областа на материјалното, сметководствено и финансиско работење имаат особено значење, бидејќи поголем дел од судските спорови, трговски, граѓански, стопански спорови имаат потреба од ваков тип на вештачење.


          Изготвувањето на стручен наод и мислење, кој може многу да допринесе во понатамошниот спор на тужителот се изработува врз основа на научни и стручни методи, технички достигнувања, стручни знаења и искуства.


Изготвувањето на стручен наод и мислење од областа на материјалното, сметководственото и финансиско работење се базира на документација приложена од страна и на тужителот и на тужениот. Основни документи за изготвување на вешт наод и мислење се:

 

 •  Договор,
 •  Фактури,
 •  Изводи од сметки
 •  сметководствена евиденција (аналитичка картица)

Националната групација за судски вештачења (НГСВ) располага со стручни и вешти лица, кои можат да помогнат за што побрзо и ефикасно решавање на спорови поврзани со материјалното, сметководствено и финансиско работење.


         Најчести барања за изготвување на вешт Наод и Мислење:

 • Наплата на побарување, односно постоење на долг,
 • Надомест на штета (изгубена заработувачка по разни основи)
 • Побарувања од работен однос (неисплатени плати и придонеси од плати).
 • И сите други поврзани со финансиско и сметководтвено работење на трговските друштва, како и на спорови помеѓу физички и правни лица.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

 • www.vestak.mk
 • www.procenki.mk

КОРИСНИ ДОКУМЕНТИ

 • Барање за изготвување не вешт наод и мислење
 • Барање за изготвување на процена

КОНТАКТ

Адреса:
ул. Дебарца бр. 4-1/1 1000 Скопје, Македонија
Тел:
(389) 2 322 55 99
Факс:
(389) 2 322 55 99
Веб:
Email:
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

ЗА НАС

Друштвото за вештачење и проценки, Национална Групација за Судски Вештачења (НГСВ) започна со работа во 2011та година како специјализирана компанија за изготвување на судски вештачења, супервештачења од сите области како и проценки.